HONGARIJE VAN DE KAART


Centraal-Europa loopt vol water. Dat is op zich niets nieuws, want dat gebeurt de laatste jaren bijna ieder jaar wel eens. Roemenie heeft vorig jaar bijna permanent onder water gestaan. Niet constant dezelfde plek, maar ergens in het land was vanaf het voorjaar tot aan de herfst wel een overstroming. Was datzelfde in Frankrijk gebeurd, dan hadden de Nederlandse kranten er bol van gestaan. Nu waren de regelmatige overstromingen hooguit een kaderberichtje onderaan de pagina. Moet je maar niet aan de rand van Europa wonen.
Maar deze keer schijnt het Hongarije te zijn dat van de kaart verdwenen is. Er zijn, hoorde ik gisteren op het Nederlandse nieuws, overstromingen in Duitsland, in Tsjechie, in Roemenie en in Bulgarije. Hongarije werd er niet bij genoemd. Vreemd, want er zijn maar liefst twee grote rivieren die door Hongarije stromen, de Donau en de Tisza, en beiden staan boordevol water. Beter gezegd, ze lopen over.
Er is een merkwaardige overeenkomst tussen Hongarije en Nederland, al zou je dat niet zeggen als je op de kaart kijkt: beide landen zijn buitengewoon gevoelig voor water. Het stroomgebied van de Tisza, dat op de Hongaarse landkaart nu een groot, groen laagland lijkt, was ooit een soort halfmoeras, dat een flink deel van het jaar onder water stond. En dan gaat het niet over een klein gebied, maar over een regio, die pakweg eenderde van het huidige grondgebied in beslag neemt.
Daar vind je dus dijken, uiterwaarden, overloopgebieden en dezelfde discussie als in Nederland over de teruggave van land aan de natuur. En daar loopt de boel dus regelmatig over. Dat is niet nieuw, het is al honderden jaren oud, maar het blijft een jaarlijks drama voor de betrokkenen.
Maar goed, in Nederland hoor je daar dus weinig van, want als het aan de Nederlandse tv ligt, bestaat Centraal-Europa uit Tsjechie, Slowakije en daarna Roemenie en Bulgarije. Dat zie je bij het weeroverzicht van de Wereldomroep, waar ze in een grote zwaai van de temperaturen in Polen en Tsjechie overstappen naar het weer in Roemenie. Ik vraag me iedere keer weer af hoeveel vakantiegangers je daar blij mee maakt, met het weer in Roemenie.
Dat mensen Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, aanzien voor Boekarest, hoofdstad van Roemenie, is ook niets nieuws. Als je beide steden kent, lijkt het onmogelijk dat mensen ze verwisselen, maar dat blijkt toch te kunnen.
Zelf heb ik het ook wel eens meegemaakt dat iemand Boedapest aanzag voor de hoofdstad van Kroatie. Het ging om een pakje dat ik toegestuurd moest krijgen, een Van Dale woordenboek.
Dat kwam weken te laat aan, en waarom het zolang had geduurd, werd onmiddellijk duidelijk uit de sticker op het pak. Daar stond als adres Boedapest, Kroatie, met tussen haakjes ’local name Hravtska’. Ik heb tijden gepuzzeld hoe het kan dat je wel weet wat hoe mensen hun eigen land noemen, maar niet, hoe de hoofdstad van dat land heet.
Aan de andere kant denk ik wel eens, je zou maar in Slovenie wonen. Of in Slowakije. Twee verschillende landen, ja. Misschien helpt een atlas als u het verschil niet weet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dit gebeurt er als je op cookies klikt.

Pizza per drone? Nog even wachten

Wereldleider in unieke chips.