EENZAME STEUN

Rusland's optreden in Georgië kan in Hongarije op weinig steun rekenen. Ook premier Gyurcsány, die om economische redenen goede banden met Moskou onderhoudt, heeft het Russische optreden in Zuid-Ossetië afgekeurd. En zijn politieke tegenstander Viktor Orbán is het voor de afwisseling roerend met hem eens.
Maar niet iedereen denkt er zo over. Premier Putin krijgt Hongaarse steun uit onverwachte hoek: van de Jobbik, de extreem-rechtse partij die dagelijk in een tent op het Szabadságtér in Budapest demonstreert tegen het Sovjet-monument dat daar staat.
De Jobbik steunen "het recht van Rusland om zijn burgers in Zuid-Ossetië en Abchazië te verdedigen". Jobbik-vicevoorzitter Zoltan Füzessy kan zich indenken dat aanhangers verbaasd zullen zijn over deze steun aan Rusland, maar die verbazing is volgens hem niet terecht: het Rusland van vandaag is namelijk niet de Sovjet-Unie van destijds. In tegenstelling tot Hongarije, waar "de communisten 18 jaar geleden op hun plek zijn gebleven en de macht hebben gehouden met de volledige medewerking van het Westen".
Rusland, met aan het hoofd de ex-KGB'er Putin, is daarentegen een hele andere kwestie, aldus Füzessy. ,,Het nieuwe Rusland zou een natuurlijke keuze van Hongarije in de regio moeten zijn en de Jobbik zullen de heroverweging van de huidige en toekomstige diplomatieke en economische banden tussen Rusland en Hongarije dan ook ondersteunen."
Vermoedelijk is Füzessy het geheel eens met de Amerikaanse Democratische senator Chuck Schumer. Die vindt dat Amerika namelijk af moet zien van het opbouwen van een raketafweersysteem in Centraal-Europa.
Volgens Schumer, die overigens in het verleden ook tegen afweersystemen in Amerika zelf was, versterkt het rakerafweersysteem de relatie tussen Oost-Europa en de Navo, met echte troepen en matereel aan de grond. Het spot met Putin's droom om uiteindelijk de hegemonie van Rusland in Oost-Europa te herstellen.
Liever dan een afweerschild tegen Iraanse raketten te bouwen, wil Schumer zich van Rusland's steun voor een economische boycot tegen Iran verzekeren. Op die manier hoopt hij de regering in Teheran op de knieën te dwingen en te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens. Dan is er meteen geen afweerschild meer nodig.
En waar kun je "Putin, een ouderwetse nationalist die ernaar streeft de macht en grootheid die Rusland voor de val van de Sovjet-Unie te herstellen" (Schumer's woorden) het blijste mee maken? Door hem in dat streven naar herstel van die hegemonie niet dwars te zitten, uiteraard. Per slot van rekening zou het nieuwe Rusland een natuurlijke keuze van landen in deze regio moeten zijn. Aldus de Jobbik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dit gebeurt er als je op cookies klikt.

Pizza per drone? Nog even wachten

Wereldleider in unieke chips.