De prijs van de zondagssluiting
Winkelen op zondag... niet meer. |
Driekwart van de Hongaarse bevolking is tegen de zondagssluiting. Maar dat was geen argument om de winkels open te houden. Wat ook geen argument was, blijkt nu, is een onderzoek dat het ministerie van economische zaken al 2011 liet doen naar de gevolgen van zo'n zondagse winkelsluiting. Toen kwam het idee van een zondagssluiting namelijk voor het eerst op. Volgens dat onderzoek zouden naar schatting tien- tot vijftienduizend mensen hun baan verliezen. Het kost de Hongaarse economie 143 miljoen euro aan omzetverlies,extra sociale uitkeringen en minder btw-inkomsten. Het kosten vele duizenden gezinnen bovendien een deel van hun inkomen, want winkelpersoneel dat zondagsdiensten draait, krijgt daar vijftig procent boven het normale loon voor.
Het onderzoek bleef in de bureaula toen het parlement afgelopen december over de winkelsluitingswet stemde. Officieel was die wet namelijk een initiatief van een parlementariër en dan hoeft het ministerie geen onderzoek naar de gevolgen te doen. Belangrijker was waarschijnlijk dat premier Orbán het wetsontwerp ten volle steunde. Dus riep iedereen alleen maar dat het veel beter met de Hongaarse economie gaat dan in 2011 en stemde de hele regeringsfractie in het parlement braaf voor het voorstel, zonder dat iemand verder piepte over mogelijke economische gevolgen.
En dat zijn deels gevolgen waar het rapport uit 2011 het helemaal niet over heeft. Horeca in winkelgebieden krijgt het ook moeilijk en de kans is groot dat cafés en restaurants in winkelcentra ook op zondag sluiten, al zijn ze dat niet verplicht. Zelfs bioscoopeigenaren praten over zondagssluiting. De meeste bioscopen zitten in winkelcentra en die houden rekening met een dramatische afname van het aantal bezoekers op zondag. Uitgaan in een gesloten winkelcentrum is per slot van rekening niemands idee van een gezellig avondje uit.
Maar Hongarije is een christelijk land, vertelt premier Orbán tegenwoordig aan ieder die het wil horen, en eigenlijk zou niemand op zondag moeten werken, zei hij in december .Het klinkt alsof hij geboren is in de Bible Belt, maar hij heeft wel eens een andere mening gehad. Als jong parlementariër meende hij zelfs dat de toenmalige premier József Antall kerk en staat op ontoelaatbare wijze vermengde. Nu is het christendom als hoeksteen van de Hongaarse samenleving de ideologie die hij met verve uitdraagt.
Aan de wens om niemand op zondag te lat
en werken kleven wat praktische bezwaren. Een ziekenhuis zonder personeel op zondag is bijvoorbeeld moeilijk voor te stellen. De spoorwegen plat leggen gaat ook wat ver. Geen politieagenten? Geen brandweerlieden? Ook Orbán ziet dat dat niet gaat, maar winkelsluiting is volgens de premier een begin en stelt in ieder geval winkelpersoneel in staat van de zondagsrust te genieten. En alle andere Hongaren kunnen die zondag nu ook spiritueler besteden dan met shoppen. Dat tien- tot vijftienduizend mensen straks de hele week van hun rust kunnen genieten omdat ze hun baan kwijt zijn. en vele anderen hun toch al niet riante inkomen zien dalen, tja. Waar met ideologie gehakt wordt, vallen spaanders. Niet voor het eerst in de geschiedenis.
Reacties
Over de sociaal-economische gevolgen zou ik geen uitspraken durven doen. De opgesomde nadelen moeten afgewogen worden tegen de voordelen: 5% minder consumptie (stond in de krant) geeft meer ruimte voor sparen en duurzame aankopen en betekend meer welvaart in de zin dat de mensen meer geld in hun portemonnee overhouden. Shoppen is op zondag geen alternatief meer voor wandelen of oma bezoeken. Kleine winkels en winkels met weinig omzet zijn niet meer verplicht om zondags open te zijn, gaan dus besparen. Kleine lokale winkels die wel open zijn krijgen meer kopers op zondag.
Het is waar dat er mensen hun winkelbaan gaan verliezen maar de vraag is of zij met hun werk bijdroegen aan de welvaart, als we het erover eens zijn dat consumptie niet gelijk staat aan welvaart.
Als ik in de winkelwagentjes kijk van de meeste klanten bij de tesco, zie ik toch echt heel weinig impulsartikelen. Het meeste is gewoon voedsel. En wel omdat men, na langdurige studie van de folders, tot de conclusie is gekomen dat de kipfile (ik noem maar wat) daar deze week echt het goedkoopst is.
En mensen gaan geen 5% minder eten omdat de winkel op zondag dicht is toch?
Dus waar dat getal vandaan komt?
En die mensen die hun baan verloren zijn droegen in ieder geval minimaal bij aan de welvaart van hun eigen gezin.
Bovendien heb ik er grote moeite mee om mensen dingen op te dringen die godsdienst gerelateerd lijken, of zijn.
Hier is de CBA nu op zaterdag tot zes uur open, vroeger was hij om twee uur dicht. Net een paar vierkante meter te groot heb ik begrepen.